Jak se vyznat v kavárenském menu: filtry

07.1.2019

Kromě klasické espresso nabídky připravované pomocí pákových kávovarů si dnes ve většině výběrových kaváren můžete dopřát i různé typy alternativní filtrované kávy, která je oblíbená zejména pro své široké chuťové spektrum. Pokud si nejste jistí, jaké jsou v těchto kávách rozdíly, přečtěte si stručného průvodce těch nejčastějších typů, na které můžete v kavárnách natrefit.

 

V60

 

Jde o nejpřirozenější způsob, jakým si můžeme kávu připravit. Název je odvozen od trychtýřku ve tvaru písmena „V“, který svírá úhel 60° a díky kterému celé to kouzlo vzniká. Tento proces přípravy se začal používat už před více než 100 lety, po tom, co si v Drážďanech jistá Melitta Bentz lámala hlavu s otázkou, jak připravit větší množství kávy za pomoci papírového filtru. V60 tudíž rozhodně není vymoženost novodobých hipsterů, jak by se mohlo zdát.

 

Výsledná káva má velmi čistou a lehkou chuť, která vzniká pouze díky síle gravitace a samovolnému promíchávání proudem horké vody.

 

Tip baristy Kuby Kapra: Existuje spousta metod. Za mě ta nejověřenější a vždy spolehlivá: Do promytého filtru vsypte 20 g kávy, zalijte 30 g vody, nechte 30 s odstát, dolijte dalšími 270 ml vody a lehce zamíchejte doprava (v Austrálii doleva, víte jistě proč). No a čekejte. Celé by to nemělo trvat déle než 3 minuty a ne méně než 2,5 minuty (případně upravte mletí).

 

French Press

 

French Press také není žádnou novinkou. Historie této metody sahá až do Francie za dob malého/velkého Napoleona. Princip přípravy je založen na přímé extrakci a následné přefiltrování přes kovové sítko.

 

Při přípravě je vždy potřeba dbát na to, aby byla káva čerstvě namletá a aby se výsledný nápoj ihned po stlačení pístu přelil do hrnečků nebo dekanteru. Ač je sítko na French Pressu jemné, stejně se neubráníme tomu, aby veškeré jemné kousíčky kávových zrn nepronikly ven. Proto nebývá tato káva úplně čirá.

 

Tip baristy Kuby Kapra: Pokud začínáte s domácí přípravou a nechcete si příliš lámat hlavu, začněte určitě French Pressem. Dá se koupit za pár stovek v každém obchodě s domácími potřebami. Příprava je snadná, jen zvolte správný poměr kávy a vody (75 g/l). Voda nesmí být vařící, ideálně kolem 92 °C (cca minuta po tom co vypne rychlovarná konvice). Po zalití nechte kávu 3-4 minuty stát, pak píst stlačte.

 

Aeropress

 

Tento způsob přípravy kávy vznikl poměrně nedávno. V roce 2005 na něj přišel jistý Alan Adler z americké společnosti Aerobie (což není žádná velmoc ze světa kávy, ale výrobce plastových létajících frisbee). Ačkoliv se Aeropress považuje za novinku, běhá už po světě spousta jeho příznivců, mezi kterými je i řada cestovatelů. Je totiž ideálním, skladným a snadno použitelným doplňkem na výlety.

 

A jak to funguje? Dva plastové válce, z toho jeden ukončený gumovým pístem, do sebe naprosto přesně zapadají. Při tlačení tak vzniká podobný efekt jako v injekční stříkačce a pomocí vzduchu se přes malý papírový filtr extrahuje káva – velmi chutná a čistá.

 

Tip baristy Kuby Kapra: Super věcička, sám mám doma. Na jeden šálek rychlé ranní kávy ideálka. Používejte invertovanou metodu, tzn. píst již vložený mírně do tubusu. 17 g kávy, 30 ml vody na bloom (vykvetení kávy), 30s a dolít do plna, 1 počkat, nasadit filtr, obrátit a stlačovat cca 30 s (na Aeropressu jsou čísla, ty vám pomůžou. Při stlačovaní se pohybujte takovou rychlostí, aby doba mezi jednotlivým čísly byla 5 vteřin.

 

Clever Dipper

 

„Chytrák“, který spojil to nejlepší z V60 a French Pressu a vytvořil tak velmi jednoduchý (ale účinný) systém přípravy kávy. Jeho největší předností je speciální ventilek, díky kterému lze snadno ovlivnit délka louhování kávy. To kupříkladu znamená, že si lze více hrát s hrubostí mletí a také to, že není tak náročné hlídat časy zalévání, jako je tomu například u V60. Kávu v Clever Dipperu prostě zalijete, počkáte 2 minuty, uvolníte ventil a káva se přefiltruje.

 

 

Chemex

 

Nejfotogeničtější mezi všemi aparáty na filtrovanou kávu. Používat se však začal už v první polovině 20. století, tedy dávno před tím, než svět propadl Instagramu. Tehdy se stal součástí new yorské galerie moderního umění MOMA a u New Yorčanů zůstal v oblibě do teď (schválně si někdy všimněte, jak se připravuje káva v bytě Chandlera a Moniky v legendárním seriálu „Přátelé“).

 

Chemex je výjimečný nejen svým vzezřením, ale také použitím skládaných papírových filtrů. Ty je (stejně jako u všech ostatních typů) vždycky nejprve nutné propláchnout horkou vodou, aby do kávy nepustili svou papírovou chuť.

 

Vacuum Pot

 

Tady začíná hotová alchymie (alespoň v očích nezasvěceného pozorovatele). A pokud chceme, příprava této kávy může skutečně alchymií být. Stejně tak lze ale připravit i docela jednoduše. Jakkoliv může tento systém vypadat přehnaně, jde o přípravu starou už okolo 200 let.

 

Tento typ kávy není v nabídkách kaváren zas tak běžnou záležitostí. Když ho ale někde potkáte, určitě se od něj nebudete moct odtrhnout.

 

Tip baristy Kuby Kapra: Skvělá věcička, určitě stojí za vyzkoušení a o to více za zhlédnutí přípravy. Malý tip: vodu do spodní části nalévejte již teplou, ušetří to dost času. 

 

Batch Brew

 

Tahle velmi oblíbená káva je pro baristu na přípravu ze všech nejjednodušší. Filtruje se totiž strojově a ve větším množství. I proto bývá Batch Brew levnější než ostatní filtrované kávy.

 

Ačkoliv se káva nepřipravuje ručně, a tudíž se eliminují chyby lidského faktoru, stejně se musí dodržovat určité postupy, aby byla káva co nejlepší. Důležitá jsou kvalitní kávová zrna, správné dávkování, ale i pravidelné a šetrné čištění zařízení.

 

Tip baristy Kuby Kapra: Asi si říkáte, proč si dávat kavárně kávu, která někde stojí v termosce? To je právě ono. Tu kávu v kavárnách připravují ve velkém množství, recepturu mají zpravidla vychytanou, aby byla káva skvělá, a dost jistě každou várku ochutnají. Pokud jste ve spěchu, nebo prostě chcete dostat svou filtrovanou co nejdříve, určitě volte Batch!

 

Moka konvička

 

Ikonickou hliníkovou konvičku znáte (minimálně z Instagramu) taky. K přípravě kávy je zde využit systém jednoduchého principu rozpínání páry, podobně jako u papiňáku. Tato metoda není z těch úplně nejšetrnějších, neboť mletá zrna filtruje vroucí voda (proto má vždy trochu připálenou chuť), avšak velmi oblíbená napříč světem. Jde totiž o velmi jednoduchý způsob, jak si připravit kávu v pohodlí domova.

 

Káva je mnohem silnější než ostatní výše zmíněné, avšak stále ne tak silná jako espresso. Ovšem pije se podobném množství jako espresso (30 ml).

 

Pozitivní skok do nového roku za doprovodu Janka Rubeše

stáhnout
×

PRO STAŽENÍ AKTUÁLNÍHO POČTENÍČKA
ZADEJTE PROSÍM SVŮJ E-MAIL.